Published On: Ming, Okt 16th, 2016
                            

Ahli Sejarah Malaysia Jalin Mufakat ke Daik Lingga

Tn.Hj. Amad Bahri Bin Mardi
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Lingga, KepriDays.com – Ahli sejarah Kota Tinggi, Negeri Johor, Malaysia gelar silaturahmi jalinan mufakat ke Daik Lingga, Jum’at (14/10) hingga Minggu (16/10) ini.

Amad Bahri Bin Mardi yang merupakan Pengetua SMK Tanjung Pengelih merangkap Bendahara Majelis Pengetua Kota Tinggi sekaligus merupakah pakar sejarah Kota Tinggi mengatakan, tujuan utama kunjungan silaturahmi ke Daik tersebut untuk menghubungkan kembali ikatan sejarah Kota Tinggi dan Daik Lingga bumi melayu.

“Selain kite lihat sejarah, kite nak lihat persamaan budaye. Kita melayu kan, disini kita tertarik dengan sematan Bunda Tanah Melayu itu. Jadi kite nak cari persamean kite, mungkin dari segi tarian, budaye kita,” ungkapnya, Jum’at (14/10) dengan logat kental melayunya kepada KepriDays.com.

Selain itu, dia mengungkapkan, kunjungan kali ini merupakan kunjungan ke dua kalinya di Negeri yang berjuluk Bunda Tanah Melayu ini. Sehingga, ia telah dapat melihat amalan budaya melayu di Lingga.

Sedangkan Mohd Noor Azam Bin Dato’ Osman selaku Pegawai Daerah Kota Tinggi sekaligus ketua rombongan tersebut mengatakan, sejarah negeri Johor waktu dulu berkait rapat dengan Lingga.

Bahkan, ia mengaku selaku pegawai daerah Kota tinggi yang merupakan daerah pelancongan bersejarah, tidak datang ke Lingga serasa bagaikan tidak cukup.

“Tak datang ke Lingge ini macam tak cukup. Dari segi nak memahami asal usul dari pade sejarah antare Johor-Riau dan Lingga. Jadi kalau kite lihat memang sejarahnye begitu jauh, daripade tahun 1528 bawaklah ke zaman Lingge serte ke zaman kesultanan yang ada sekarang di Joho ini,” imbuhnya.

Sementara pantauan di lapangan dalam kegiatan tersebut diikuti 33 orang peserta yang terdiri dari Pegawai Daerah, Pentadbir Tanah Daerah, Yang Dipertua MDKT, Ketua-ketua Jabatan, Penghulu, Ketua Kampung, Pengetua Sekolah, Ahli Perniagaan, dan Ahli Persatuan Sejarah.

Dari Kabupaten Lingga sendiri turut dihadiri, Kepala Disbudpar Lingga, Ketua LAM, serta sejumlah masyarakat Lingga. (CR18)

493 kali dilihat, 1 kali dilihat hari ini

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
                            

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>